12 Şubat 2013 Salı

6306 sayılı Kanun Hakkında Bilgilendirme 1


KONU:Yetkili İdareler
Riskli alan
Riskli yapı
Uygulama alanı
Riskli Alanın Tespiti
 
Bilindiği üzere ; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevreleri teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek amacı ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 31 Mayıs 2012 tarihli Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
İş bu yasa  ve bu yasaya dayanılarak çıkarılan ve çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararları, yönetmelik, tebliğ ve sair alt mevzuat düzenlemelerinin   Arı Sitesi Kat Malikleri olarak bizlere yüklediği mükellefiyetler ile ön gördüğü imkan ve hakların bilinmesi, korunması, değerlendirilmesi, sağlıklı kararların alınabilinmesi için hazırlıklı ve bilinçli olmamız gerekmektedir.
Bu amaçla Yasa , Bakanlar Kurulu Kararları, yönetmelikler ve sair alt mevzuat ile  yapılan ve yapılacak düzenlemelerin Arı Sitesi Kat Maliklerine iletilmesi ve bilgilendirilmesi çalışmalarına  Hukuk Kurulumuzca Bilgisayar ortamında http://iettarisitesi-donusum. blogspot. com/ adlı günlük ile başlanmıştır.
                Arı sitesi Kat maliklerinin bilgilendirmesi çalışmalarımızın faydalı olabilmesi ve amacına ulaşabilmesi için öneri ve sorularınızı Hukuk Kurulu üyelerinden Mustafa Karaaslan’a ait karaasmus6491@gmail.com , Süleyman Ağırbaş’a ait   suleymanagirbas@hotmail.com  elektronik posta adresine  iletebilirsiniz.
Kentsel dönüşümün esas olarak yasal alt yapısı 6306 sayılı yasa ile düzenlenmiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmiş  olmakla beraber, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi ile  de belediyeler de ayrıca  Kentsel dönüşümün çalışmaları yapmakla yetkilendirilmiştir.
İlk yazımızda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunda ve Yönetmelikteki; Yetkili İdareler ile Riskli Alan, Riskli Yapı ve Uygulama Alan tarifleri hakkındaki bilgilendirme yapılacaktır.
 
 6306 sayılı yasa ve afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi
hakkında kanunun ve uygulama yönetmeliğinde;
     Yetkili İdareler:
 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında il özel idareleri, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri,
İlgili kurum: Uygulama alanında dönüşüm projesi gerçekleştirecek olan Bakanlığı, İdareyi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığını(TOKİ),
     Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanlar,
Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı veya yapılar,
Uygulama alanı: Bakanlar Kurulu kararıyla kararlaştırılan riskli alan ile Bakanlıkça belirlenen rezerv yapı alanını ve riskli yapının veya yapıların bulunduğu alan,
olarak tarif edilmiştir.
 
Riskli Alanın Tespiti
Riskli alanlar;
a) Alanın, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik raporu,
b) Alanda daha önceden meydana gelmiş afetler varsa, bunlara dair bilgileri,
c) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı sınırlandırma haritasını, varsa uygulama imar planını,
ç) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini,
d) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,
e) Zemin yapısı sebebiyle riskli alan olarak tespit edilmek istenilmesi halinde yer bilimsel etüdü raporunu,
f) Alanın özelliğine göre Bakanlıkça istenecek sair bilgi ve belgeleri,
ihtiva edecek şekilde hazırlanmış olan dosyaya istinaden ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir ve teklif olarak Bakanlar Kuruluna sunularak Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir.
TOKİ veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan riskli alan tespit talebinde bulunabilirler. Bakanlıkça yapılacak inceleme neticesinde, uygun görülen talepler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınarak, teklif olarak Bakanlar Kuruluna sunulur.
Riskli alan belirlenmesi için bu alanda taşınmaz maliki olan gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosya ile birlikte Bakanlık veya İdareden riskli alan tespit talebinde bulunabilir. İdareye yapılacak talepler Bakanlığa iletilir. Bakanlıkça yapılacak inceleme neticesinde uygun görülen talepler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınarak, teklif olarak Bakanlar Kuruluna sunulur.
Bir alanın riskli alan olarak tespit edilebilmesi için alanın büyüklüğünün asgari 15.000 m2 olması gerekir. Ancak, Bakanlıkça uygulama bütünlüğü bakımından gerekli görülmesi halinde, parsel veya parsellerin büyüklüğüne bakılmaksızın ve 15.000 m2 şartı aranmaksızın riskli alan tespiti yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder