23 Şubat 2013 Cumartesi

6306 sayılı Kanun Hakkında Bilgilendirme 4



Konu: Riskli yapıların yıktırılması

          Tahliye

Riskli yapıların yıktırılması:


6306  sayılı yasanın 5. ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesi ile  aşağıda belirtildiği şekilde Riskli yapıların yıktırılmasının usul ve esasları  belirlenmiştir.

Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır.

 Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.
  Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması istenir.

Verilen süre içinde riskli yapıların maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Müdürlükçe mahallinde kontrol edilir ve yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur.

Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.

Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Uygulamanın gerektirmesi hâlinde Bakanlık, yukarıdaki fıkralarda belirtilen tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini bizzat da yapabilir.

Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.

Yasanın ve yönetmeliğin bu maddelerinde riskli yapıların yıktırılmasında  ve bu alanlardaki uygulamalarda malikler ile  anlaşma esas deniyor ise de buradaki anlaşmanın anlamı kat malikleri ile  Bakanlık veya İdarenin karşılıklı şartlarda  anlaşması değil, Bakanlık veya İdarenin  ileri sürdüğü tüm şartları itirazsız kabul edilmesi manasına gelmektedir.

Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilineceki Kira yardımı aylık 600 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ay’ı geçemeyeceği ve aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleneceği,

Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebileceği,

Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabileceği,
Uygulama alanında kira yardımı talebelerinin  uygulamayı yapan İdare veya TOKİ’ce uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, ilgililerine ödenmek üzere İdare veya TOKİ’nin hesabına gönderileceği,

Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; faiz desteği verilebileceği,

Bu nedenlerle  Bakanlık veya İdareler ile anlaşma yapılması  halinde dahi geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapacağı değil yapılabilineceği öngörülmüş olup,  yapılacağı konusunda hiç bir  hukuki güvence de bulunmamakta, Bakanlık,İdare Ve TOKİ’nin takdir ve değerlendirilmesine bırakılmıştır

 Ayrıca Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılama yacağı,kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamayacağı esası getirilmiştir..


Tahliye:


  İlgili kurum ile anlaşma yapan taşınmaz malikleri, ilgili kurumca belirlenecek takvime göre on beş gün içinde var ise su, elektrik, telefon ve doğalgaz benzeri hizmet ve emlak vergisi gibi vergi borçlarını ödeyerek yapıyı boş olarak Yönetmeliğin 17. Maddesi uyarınca  teslim edeceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder